+358 40 500 4702 juhani.saloranta@aldus.fi

EPÄGENESIS

Oivallukset paketoivat oivalluksia

 

Aina silloin kun on kyse Suomen kauneimmista kirjoista, on kuvioissa mukana hyvin usein myös Aldus. Yksi näistä on Arja Karhumaan suunnittelema Epägenesis.

Kauneimpien kirjojen valinnasta vastaava Suomen kirjataiteen komitea on todennut teoksesta seuraavaa: ”Epägenesis osoittaa, kuinka tekstin muotoilu vaikuttaa kirjoitettuun viestiin. Toteutus näyttää myös, millä tavoin kirjat esineenä välittävät konventioista ja tottumuksista rakentuneita viestejä. 

Katalogi pehmeine kansineen ja nidottuine olomuotoineen tuntuu hyvin erilaiselta kuin vaikkapa kovakantinen romaani. Tämä kirjaesine kaikkine materiaalivalintoineen ja sidoksineen on yllättävälle sisällölleen täsmälleen oikea: oivallukset paketoivat oivalluksia.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun julkaiseman toisen painoksen (Katalogi X) painoi lahtelainen Markprint. Upea narusidonta on 
kirjansitojamestari Esko Salosen käsialaa.

 

Kirjan tekijät

Kirjan muotoilu
Arja Karhumaa 

Teksti ja kuvat
Arja Karhumaa 

Kirjassa käytetty paperi
kansi 250 gr Cyclus-offset, sisus 90 gr Cyclus-offset 

Painopaikka

Kirjapaino Markprint Oy 

Sitomo

Sitomo Esko Salonen / KingBook

 

PEKKI

Uniikkia kierrätystä 

 

Yksi Alduksen syksyn projekteista on kirja  veistoksellisista pöydistä, jotka on valmistettu puista, jotka olisi kaadettu joka tapauksessa. Puiden ilmakuivauksesta johtuen, yhden pöydän valmistuminen voi kestää jopa seitsemän vuotta. Kirja sentään valmistui nopeammin, vaikka kirjassa käytetty paperi valmistettiin käsin Saksassa. Puuseppä Masa Salminen on päättänyt tehdä pöytiä ainoastaan 100 kpl. Niistä 18 on jo valmiina. Jokainen niistä on uniikki, samoin kuin kirja.  Mitoiltaan 35×50 cm kokoista kirjaa painettiin ainoastaan seitsemän kappaletta ja ne on käsin sitonut Esko Salonen/KingBook.

Kirjan tekijät

Pöytä ja konsepti Matti Salminen

Teksti Kati Kelola

Kuvat Jonna Öhrnberg

Kirjan muotoilu Ilona Ilottu / Dog Design

Piirrokset puista Eeva Koivu

Kirjassa käytetty paperi Papiermühle Homburg

Tulostus Markprint Oy ja Coloro Oy

Sidonta Esko Salonen / King Book

http://www.pekki.org

LOVIISANKATU 8

Kirja lahtelaisuudesta isolla Ällällä


Aldus oli mukana toteuttamassa Lahtelaisittain varsin mielenkiintoista kirjaa Loviisankatu 8 kulttuurikorttelista. Loviisankatu 8 legeendaarisista vaiheista kertovassa kirjassa on käytetty italialaisen Fedriconin papereita ja kirjan ovat muotoilleet AD Marion Robinson ja Minttu Mäkinen.  Kirjan on hiilineutraalisti painanut lahtelainen Painotalo Plus Digital Oy.

https://www.ppd.fi/koskettavan-hyva-painotuote-loviisankatu-8/

Kirjan tekijät

Toimituskunta Tapani Ripatti, Hannu Kilkki ja Markku Koski

Graafinen suunnittelu Marion Robinson ja Minttu Mäkinen

Kirjassa käytetty paperi Fedrigoni – Arcoprint Milk, X-Per White & Geltex

Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy